In het studiecentrum El Sur aan de Willem Pastoorstraat 138 is alles over de Spaanse taal en cultuur te leren. Zelfs het gebouw is helemaal in Spaanse stijl ingericht. El Sur is al een paar maanden open, maar werd afgelopen zaterdag pas officieel geopend.
El Sur geeft cursussen Spaans voor elk niveau. Ook zullen binnenkort cultuurlessen starten. Elke week wordt een Spaanse regio behandeld en wordt een gerecht dat uit die streek afkomstig is gekookt. Flamenco-lessen voor kinderen zitten ook in de planning. “We doen alles zo veel mogelijk in Spaanse stijl” zegt Torcuato Checa Romero van El Sur. “De docenten komen uit Spanje en al het lesmateriaal gaat ook over dat land.”
El Sur geeft niet alleen cursussen, mensen kunnen ook binnenlopen om bijvoorbeeld Spaanse kranten of tijdschriften te lezen. Ook zijn er cassettes van Spaanse muziek en vide’s van de Spaanse televisie of films. “Ik wil ook lesmateriaal voor de computer ontwikkelen, zodat leerlingen hier kunnen oefenen,” zegt Checa Romero. “Mogelijk ga ik hier ook Spaanse boeken en cd”s verkopen.”
Van tijd voor tijd zullen er in El Sur thema-bijeenkomsten worden gehouden. “We gaan bijvoorbeeld debatten in het Spaans organiseren. Ook kan er bijvoorbeeld een lezing of een forum worden gehouden. Het is best wel serieus, maar het moet ook wel sfeervol en gezellig blijven. Op z’n Spaans dus.”
Veel Nederlanders gaan ‘s zomers een paar weken naar Spanje om bij een taleninstituut Spaans te leren. “Wij proberen over die instituten zo veel mogelijk informatie te verzamelen.” zegt Checa Romero. “Voor die informatie kunnen ze dus bij ons terecht. Eventueel kunnen we helpen met een telefoontje of het schrijven van een brief.”
Europa
Volgens Checa Romero zijn veel Nederlanders geïnteresseerd in het land Spanje en haar taal en cultuur. “Vooral sinds Spanje lid werd van de Europese Gemeenschap is die interesse enorm toegenomen. Spanje werd ineens economisch interessant en veel zakenmensen wilden dus Spaans gaan leren. Bovendien is Spaans een wereldtaal: je kunt je er ook in bijna geheel Latijns-Amerika mee redden.”
Voor de EG-toetreding was Spanje een dictatuur en compleet voor de buitenwereld gesloten. “Toen we eenmaal bij Europa hoorden ontdekten veel mensen ineens dat Spanje een heel boeiende cultuur en een rijke geschiedenis heeft,” vertelt Checa Romero. “Ook de Spaanse mentaliteit spreekt de mensen aan. We staan bekend als vrolijk en levenslustig. En we houden van feesten. Niet voor niets is ‘fiesta’ een woord dat elke buitenlander verstaat.”
De naam El Sur is niet toevallig gekozen. “El Sur betekent het zuiden. We staan voor de zuidelijke manier van leven. Bovendien kom ik ook uit Zuid-Spanje. Logisch dus ook dat we in het zuiden van Amsterdam zijn gevestigd, dat wilde ik per se.”